24 Ocak 2010 Pazar

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde Elektrik Kullanımı Yüzde 2 Arttı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin 2009 Yılı Elektrik Enerjisi Tüketiminde Bir Önceki Yıla Göre Yüzde 2 Artış Gerçekleşti. 


Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin 2009 yılı elektrik enerjisi tüketiminde bir önceki yıla göre yüzde 2 artış gerçekleşti.

Dönemler bazında bakıldığında ise elektrik tüketiminde 2009 yılı ilk altı ayında, geçen yılın aynı dönemine yüzde 9 azalma, ikinci altı ayda ise yüzde 13'lük artış görüldü.

Enerji kullanımı miktarındaki artışı değerlendiren Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Adana ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilen Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde ekonomik krizin olumsuz etkilerinin ardından normale dönüşün ilk olumlu sinyallerinin alınmaya devam ettiğini belirtti.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki enerji tüketim oranında krize rağmen geçtiğimiz yıla oranla önemli ölçüde artış sağlandığını ifade eden Şaban Baş, krizin etkili olduğu 2008-2009 dönemlerindeki enerji tüketim oranının yüzde 16'lara kadar düştüğünü kaydetti.

Hacı Sabancı OSB'deki enerji tüketiminin artışında, gerek yatırım sayısının yükselmesi, gerekse de küresel ekonomik krizin firmalar üzerindeki olumsuz etkilerinin azalmasının etkili olduğunu bildiren Şaban Baş, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "2008 yılında etkisini gösteren global kriz, Adana ekonomisindeki ilk olumsuz etkisini enerji kullanımında hissettirdi. Birçok işletmenin, fabrika kapatma, üretim durdurma, ücretsiz izin ya da işten çıkarma yoluna gittiği dönemde, enerji kullanımı da yüzde 16'lara dayanan oranlarda düşmüştü. Bu süreç, 2009'un ilk altı ayında da benzer göstergelere sahne oldu. Hacı Sabancı OSB'nin son verileri, krizin yaşandığı yaklaşık iki yıllık sürecin yavaş yavaş atlatıldığını ortaya koydu. Çünkü, 2009 yılının ilk altı ayındaki enerji kullanım oranı geçen yılın aynı dönemine yüzde 9 azalış gösterirken, ikinci altı aylık dönemde yüzde 13'lük artış gerçekleşmiştir. Enerji kullanım oranının iki dönem arasında toplam 23 puanlık artışındaki en önemli etkenleri, yeni kuruluşların faaliyete geçmesinin yanı sıra, krizin etkilerinin yavaş yavaş geride bırakılmaya başlandığının işareti olarak algılıyoruz."

Şaban Baş, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde sıklıkla kullanılan bir diğer enerji türü olan doğal gaz tüketimindeki düşüşün ise 2009 yılında da devam ettiğini bildirdi.

Şaban Baş, doğal gaz tüketimiyle ilgili de şunları kaydetti: "2009 yılında, bir önceki yıla göre doğal gaz tüketiminde yüzde 10 oranında azalma yaşanmıştır. Bu oran 2009'un ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18'lere kadar azalış göstermiştir. 2009'un ikinci altı ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre tüketimde önemli bir değişim olmamıştır. Doğal gaz tüketiminin elektriğe oranla azalış göstermesinin en önemli nedenini, krizin yanı sıra doğal gaz fiyatlarındaki artışlara bağlamak mümkün."

(CİHAN)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder