26 Ocak 2010 Salı

Amerikalı bilim adamları tsunamiyi tespit edecek

Bilim adamları şimdilerde, tsunamiyi önceden tespit edecek yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor.

Bu durum, okyanuslardan geçen fiber optik kablolar aracılığıyla tsunaminin tespit edilmesi ihtimalini gündeme getirdi. Deniz altında zaten döşenmiş fiber optik kablolar bulunduğu için, diğer pahalı sensörlere gerek olmadan ’’sadece voltmetre’’ ile yer hareketlerine bağlı tsunamiler tespit edilebilecek.

İçerdiği yüksek tuz oranı ile elektriği başarılı bir şekilde ilettiği bilinen deniz suyu, yer manyetiğinde yaşanan değişikliği, oluşturduğu manyetik alanla yansıtıyor. Bu yöntemle, daha önce, bir deprem sırasında okyanus suyunda, hareketli elektrik dalgalarının oluştuğu keşfedilmiş ancak alternatif ölçüm cihazlarının geliştirilmesi nedeniyle konuya fazla ilgi gösterilmemişti.

Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkeler, su altına basınç ölçen algılayıcılar yerleştirerek tsunamiyi tespit ediyor. Yeni sistem başarılı olursa tsunami, daha ucuz bir yöntemle önceden tespit edilebilecek.
Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosferik Olaylar İdaresi uzmanları, dünya manyetiğinde değişiklik olunca, deniz suyunun elektrik akımında 500 milivolta kadar değişiklik gösterdiğini belirledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder