24 Ocak 2010 Pazar

Bakan Ergün: Ar_Ge ve tasarıma odaklanmalıyız


MÜSİAD Kocaeli Şubesi dün Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ülke olarak Ar _ Ge ve tasarıma odaklanmamız gerektiğini söyledi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şubesi’nde dün Otomotiv Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını MÜSİAD Başkanı Zihni Yılmaz gerçekleştirdi. Ardından MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan söz aldı. Vardan, “Sektörde gelişmeleri görmek amacıyla yıl içerisinde rapor hazırlanması gerekiyor. Her şey güllük gülistanlık değil. Ekonomik kriz geride kalmaya başladı. 2010 yılından umutluyuz” dedi. Vardan’ın ardından Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Zeki Akbal, YEDPA Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Salih Atılgan, İstanbul Otomobilciler ve Galericiler Derneği Başkanı Mustafa Karayılan ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Tarık Taşar birer konuşma yaptı.



AKSAKLIK VE GERGİNLİK

Toplantı öncesinde yaşanan aksaklıklar dikkat çekti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, toplantıya katılmadan önce Kartepe’de trafiğe takıldı. Kartepe’ye öğrenci götüren servis aracının zincir takmaması dolayısıyla yol kapandı. Zincir takmak için duran araç, uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. Emniyet ekiplerinin devreye girmesi sonrasında yaşanan sıkışıklık giderildi. Bakan Ergün, 55 dakikalık gecikme ile salona geldi. AKP Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar da, kendi kullandığı araç ile MÜSİAD’a geldi. Aracını park etmeye çalıştığı sırada emniyet mensupları ile Ayar arasında gergin dakikalar yaşandı. Aracını park etmek isteyen Ayar, trafik ekipleri tarafından uyarılınca tartışma çıktı. Araya girenler sayesinde Ayar ile trafik ekiplerinin tartışması büyümeden sona erdi.
 
LOKOMOTİF SEKTÖR

Bakan Ergün toplantıda yaptığı konuşmada, “Otomotiv sektörü, yaptığı ihracat ile kendini kanıtlamıştır. 24 milyar dolar ile 2008’de en fazla ihracat yaptığımız sektör olmuştur. 2008 yılının sonlarından itibaren tarihin en ağır finans krizi yaşandı. Hükümetimiz önlemler alındı. Siyasi parti liderlerinde hep karamsarlık var. Türkiye’ye bunun ne faydası var? Daralma sonrasında bu sektörde de sıkıntılar oldu. Ülkemiz dünyada 15., Avrupa’da otobüste 1., hafif araçta 2., toplam üretimde ise 5. sıradadır. Sektör lokomotif olacaktır. Küresel krizin bize anlattığı bilgileri iyi kullanırsak, uzun vadede iyi olacaktır. Kendi otomobilimizi tasarlamamak için sebep yok. Dünya pazarına o marka ve modeli satma egzersizini yapmalıyız. Türkiye’nin odaklanması gereken arge ve tasarımdır.
MORAL BOZMAYIN

Özel sektör son derece başarı ile yürümüştür. Tüketicilerin alım gücünü yükseltmek, stokları tüketilmesi gibi konuları istişare ettik. ÖTV ile KDV indirimini uygulamaya koyduk. Firmalarımız fiyat ve satış politikalarını daha cazip hale getirmeliler. Doğru politika üretmek için piyasadan doğru verileri elde etmek gerekiyor. Tasarım ile ilgili eylem planı ortaya koymak için çalışacağız. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi olacaktır. Bırakın kısır tartışmayı. İnsanların moralini bozmaya kimsenin hakkı yok. Önümüzdeki süreçte elektrikli, hibrit, hidrojen hatta etonol araç üretimine yönelmeliyiz. Türkiye kendi teknolojisini üreten hale gelmelidir. Yatırım yapmak isteyen firmaların sayısının artması memnuniyet vericidir” diye konuştu. 


Kaynak:www.kocaeligazetesi.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder