30 Ocak 2010 Cumartesi

Geleceğin Şehirleri Çok Uzakta Değil

Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojik şehirler çok yakın bir gelecekte gerçek olacak. IBM  bu hayali gerçekleştirmek için bakın ne tarz bir yöntem üzerinde çalışıyor.

IBM'in önümüzdeki 5 yılda hayata geçirmeyi düşündüğü teknolojik şehirlerle, krizlere anında çözüm üretebilecek. Bugün firma projesiyle ilgili daha fazla detay basınla paylaşıldı.  IBM'in geliştirdiği öngörü ve hesap sistemleri sayesinde yetkililer suç ve felaketleri önleyebilecek, şehirlerde suçun ve olağanüstü hallerin ortaya çıkma sıklığı azalacak, bu tür problemlerin önüne geçilebilecek.

Şirket bu sistemi birlikte çalıştıkları emniyet teşkilatları sayesinde geliştirdi. Polis gücünün, suçla savaş konusunda daha hızlı çalışmasını sağlayacak teknolojiler geliştiren firma sistemi tüm bir şehre uyarlamayı hedefliyor. Bu işlem için IBM'in ikinci ortaklaşa çalıştığı hayati kurum New York İtfaiye Teşkilatı oldu.

İtfaiyeciler yangınları engellemek üzere, gerçek zamanlı bir veri toplama ve paylaşma sisteminin geliştirilmesi için IBM'le çalışıyor. Teknoloji firması ayrıca, şehirleri sellerin yıkıcı etkilerinden korumak üzere akıllı su setleri de tasarlıyor. Kanada Edmonton Polis Teşkilatı IBM'le yaptığı ortaklık sonucunda, geçmişteki yaşanan suçları sürekli kayıt eden özel bir sistem geliştirdi.

Amaç felaketleri önceden tahmin etmek

Bu teknoloji sayesinde, polis memurları bölgesel olarak en çok işlenen suçların kaydına hemen ulaşabiliyor. Ayrıca yine bilimkurgu filmlerindeki gibi, sistem geçmişte yaşanan tecrübelere göre gelecekte hangi bölgede hangi suçun daha yoğun işlenebileceğini tahmin ediyor.

Teknoloji firmasının İtfaiye teşkilatıyla ortaklaşa geliştirdiği teknoloji yine öngörüye dayanıyor. Civar bölgelerdeki yangın istatistiklerini toplayan bilgisayar sistemi, yangınların ne kadar sürede yayılacağını ve hangi aylarda en çok artacağını hesaplayabiliyor.

IBM'in geleceğin şehirleri için üzerinde çalıştığı diğer teknoloji ise sel baskınlarını engellemek için geliştirilmiş. Amsterdam'da bulunan Su Yönetimi Küresel Merkezi bağlı olduğu set ve barajların sürekli dijital ortamda izlenmesini sağlıyor.

Sistem bu yerlerde yaşanabilecek felaketleri ise yaptığı hesaplamalarla tahmin edebiliyor. Ayrıca olası sel baskınlarında hangi bölgelerin daha çok zarar göreceği de sistem tarafından tespit edilebiliyor.

:: Bu sistem sizce her şehirde uygulanabilecek mi? Yakın gelecekte böyle bir şehirde yaşayabilecek miyiz?

Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder