26 Ocak 2010 Salı

Savaş uçaklarına yerli yazılım geliyor

Türkiye, savaş uçaklarının yazılımı konusunda attığı adım ile yabancı yazılıma son veriyor.

2005 yılında sivil sektörde kazandığı bilgi beceri ve deneyimini savunma sanayi sektöründe değerlendirmek adına HAVELSAN'ın alt yüklenicisi olarak simülatör projesi ile savunma sanayi sektörüne giriş yapan  BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri firması, Havelsan ile HELSİM II Projesi Kapsamında COUGAR Helikopteri Bilgisayar Tabanlı Eğitim Yazılımı Geliştirmek Üzere Sözleşme İmzaladı. Yine Aselsan ile Jandarma Helikopter Modernizasyon Projesi Kapsamında BYBS Projesi sözleşmesine imza attı.

BİTES Genel Müdürü Uğur Çoşkun, eğitim teknolojileri ve yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan ve savunma sanayi endüstrisinde çalışmasına devam eden yüzde 100 bir Türk yazılım firması olduklarını belirterek milyarlarca doları bulan savunma harcamaları hem azalıyor hem de tamamen Türkiye'de yapılarak ülkemize katma değer kazandırıyoruz, dedi.

ARTIK PROJEYE PARA VERMİYRUZ

Simülatör projeleri tüm dünyada önemli bir pazar oluşturduğunu söyleyen Çoşkun, bu pazarda Türkiye de hâkim olduğumuz ürün segmenti sektörde simülatörü tamamlayıcı bir fonksiyon içerdiğini belirtti. Savunma sanayinin lokomotif firmalarının dünyanın çeşitli bölgelerindeki ilgili tüm cihaz, hizmet veya eğitim projelerinde her türlü simülatör öncesi eğitim projeleri bacağını başarı ile gerçekleştirebilecek tecrübe kapasite ve kaliteye sahip olduklarını dile getiren Çoşkun, şuan yurtdışına ihraç etmek üzere 5 e yakın proje bulunduğunu bunun yanı sıra hali hazırda gerçekleştirdikleri yurtdışına hizmet olarak sunulacak 3 projenin de içerisinde bulunduklarını ifade etti.

PARAMIZ HEM YURT İÇİNDE KALIYOR HEM DE DAHA UCUZ

Daha önce yurtdışından Türkiye'nin aldığı tüm cihaz ve araçlarla ilgili eğitim sistemlerini de aynen satın alıyorduk, diyen Çoşkun, artık firmalar ile anlaşmalarda eğitim materyallerinin Türkiye de kendilerinin yaptıklarının altını çizerek bunun Türkiye'ye maddi anlamda büyük getirisi olduğunu vurguladı. Türkiye de kullanmakta  Sonar, Radar, Helikopter, Uçak, Tank, Zırhlı personel taşıyıcı eğitimlerinin bilgisayar üzerinden kolaylıkla ve yüksek verim düzeyinde verilmesi oldukça kıymetli bir kazanım olduğuna hatırlatan Çoşkun, yurt dışından alınmakta olan araçlar ile birlikte verilmekte olan eğitim sisteminin proje bedelleri genelde kendilerinin verdiği fiyat tekliflerinin 2 veya 3 katı boyutunda olduğunu kaydetti. Çoşkun, açıklamasına şöyle devam etti: " Keza bu tip projeler idame ve bakım anlaşmaları da bir o kadar zor zahmetli ve yüksek proje bedelleri üzerinde gerçekleşmekte idi. Artık bu tür maliyetler yurtdışına değil yurtiçinden bizim tarafımızdan karşılanmaktadır."

Türkiye'de ilk proje 

Bites firması Blackhawk S70A-28D, Seahawk S70B helikopterleri ile CN235 Uçakları için eğitim yardımcılarını hazırladı. Şuan İzmit cengiztopel hava üssü, Ankara Etimesgut Kara havacılık okul komutanlığı ve 11. Hava üs komutanlığında firmamızın hali hazırda geliştirdiği simülatör öncesi eğitim sistemleri başarı ile kullanılmaktadır. Eğitimin zamandan mekandan ve donanımdan bağımsız olarak herhangi bir bilgisayardan animasyon ve simülasyonlarla, ses efektleri ve seslendirmeler ile desteklenmiş, sınav ve kontrol sistemleri ile zenginleştirilmiş olarak bu kapsamda büyük bir proje şeklinde yapılan Türkiye de ki ilk projedir.

Türkiye teknolojik zıplama yaptı

Türkiye de Savunma sanayi müsteşarlığının vizyonu ve projelere yaklaşımları sayesinde teknolojik olarak zıplama yapma noktasına gelmiş olduğumuzu düşünüyorum diyen, Çoşkun, "Türkiye'nin yurtdışından tedarik ettiği tüm projelerde offset kapsamında Türkiye ye teknolojik olarak kapasitesini arttırma imkanı sunulmuş oldu. Aracın veya cihazı üreten firma ile birlikte Türkiye de üretim gerçekleştirme, bakım ve idamesinin Türkiye de yapılıyor olması Türk mühendislere oldukça büyük bir bilgi birikiminin oluşmasına sebep olacağını görmekte ve umut etmekteyim. Yurtdışında uçak ve helikopter üzerine tüm bilgi birikimi ülkemize gelmesi bizim onu bir adım öteye kolaylıkla taşıyabileceğimiz anlamına gelmektedir" dedi.

Meslek liselere müjde geliyor

Meslek liseleri çok önemli bir unsur olduğunu söyleyen Çoşkun, meslek liselerinin gelişmesi için şuan intel ve Milli Eğitim Bakanlığı birlikte bir proje üzerine çalıştıklarını dile getirerek Meslek Liselilerinin önünü daha da açacak projeleri olduğunu çok yakında bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder