3 Şubat 2010 Çarşamba

Bu Yıl Hangi Teknolojiler Yükselecek?

Tablet PC'ler hayatımızda önemli bir yer tutacak, güneş enerji ise beklenen kârı veremiyecek. İşte bir firmanın yaptığı araştırmaya göre teknoloji dünyasının yakın geleceği. Apple'ın iPad adlı ürününü açıklamasıyla birlikte tablet ürünler tekrar hayatımıza girdi. Kâğıdı icat etmeden önce her işimizi yaptığımız taş tabletler, yakın gelecekte teknolojik evrimlerini tamamlayıp bize tekrar hizmet edecekler. Deloitte Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon grubunun bu teknolojinin geleceğini araştırdı. Firma 2010 yılında yaygınlaşacak olan teknolojilerle ilgili öngörülerini ise rapor olarak yayınladı. Deloitte'ın araştırmacılarına göre tablet PC'ler önümüzdeki aylarda netbook ve smartphone (akıllı telefon)'ların tahtını sallamaya başlayacak.

Öngörü raporunda diğer dikkat çeken proje ise BT (Bilişim Teknolojileri) sektörünü ve kurumları daha fazla ilgilendiriyor. Şu anda 55 milyar dolarlık bir pazara sahip olan bulut bilgiişlem (cloud computing) sistemlerinin kullanımı yüzde 22 oranında artacak. Önümüzdeki aylarda, değeri artacak olan diğer BT teknolojinin ise aynı makineden birden fazla sunucu kurmaya izin veren sanallaştırma yöntemlerinin olacağı öngörülüyor.

Dijital dünyanın kahinleri sadece iyi gelişmelerden bahsetmedi. Öte yandan, umut bağlanan bazı teknolojiler de gelecek de yavaş yavaş önemlerini yitirmeye başlayacak. İşlemcilerin kaderini belirleyen Moore yasaları çökecek. Bunlardan en önemlisi ise işlemcilerin giderek daha ucuz ve az masraflı hale geleceğini iddia eden Moore yasalarının artık çökmeye başlaması.

Deloitte'ın araştırmasına göre, işlemcilerin geliştirilmesi için kurulan tesis bir öncekinden yüzde 50 daha maliyetli oluyor. Bu da ekstra maliyet ise uzun vadede işlemcilerin fiyatlarına da yansıyor. Kötü kehanetler arasında yerini alan bir diğer proje ise uzmanlar tarafından temiz enerjinin anahtarı olarak anılan solar (güneş enerjisi) üretim tesisleri oldu.

Amerikan Hükümet'inin yaptığı araştırmaya göre bir şehri tek başına destekleyebilecek solar sistemler ne yazık ki kendi maliyetlerini ancak 15 yılda karşılayabiliyor. Deloitte raporunda bulut bilgiişlemin parlak geleceğinin başka teknolojilerinde sonunu getireceğini belirtti. Sisteminizi tamamen internet üzerine yüklediğiniz cloud computing sistemi yüzünden, yazılabilir medyaların (DVD – CD) sonu da gelmiş olacak.

Çünkü artık yedekleme yapmak için sadece internette gerek duyacaksınız. Firmanın kehanetlerinden hangilerinin tutacağını tahmin etmek zor ancak 2010 yılının teknolojik gelişmeler için tam bir dönem noktası olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder