2 Şubat 2010 Salı

Çin, ağır kış şartlarını kazanca çevirecek

Çinli bilim adamları, Bohay Denizi'nin çetin kış şartları nedeniyle tuttuğu buzu tuzdan arındırarak içme suyuna çevirmek için çalışma başlattı.

CCTV'nin (Çin Merkez Televizyonu) haberine göre, Çin'in önemli liman kentlerinden Dalien'in kıyılarında buz üzerinde araştırma yapan bilim adamları, buzun giderek kalınlaştığını, en kalın buz tabakasının 40 santimetre çıktığını belirledi.

Su kalitesini ölçen cihazlar yardımıyla araştırmalarına devam eden bilim adamları, buzu tuzdan arındırmanın suyu tuzdan arındırmadan daha kolay olduğunu söyledi. Prof. Gu Vey, Bohay Denizi'nde 20 milyar metre küp civarında buz kütlesi olduğunu tahmin ettiklerini, şayet buzu tuzdan arındırabilirlerse Çin'in kıyı kentlerindeki içme suyu sıkıntısının üstesinden gelebileceklerini belirtti.

Öte yandan, denizde oluşan büyük buz tabakalarının ülkenin deniz sınırının korunması açısından büyük bir sorun olduğunu aktaran uzmanlar, son bir aydır bölgede bir tek taşıyıcı yük gemisinin görülmediğini bildirdi. Bölgede kış şartlarının son gelen soğuk hava dalgalarıyla birlikte daha da kötüye gitmesini bekleyen uzmanlar, deniz trafiği birimlerinin buz kırıcılarla su yollarını açık tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

Sarı Deniz'in karanın içine sokulmuş en uç noktası olan Bohay Denizi, başkent Pekin'e yakınlığı nedeniyle ülkedeki ve dünyadaki en sıkışık deniz trafiği alanlarından biri konumunda bulunuyor.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder