15 Şubat 2010 Pazartesi

Kremlin 'Silikon Vadisini' Beyin Göçü ile Kuracak

Ekonomik modernleşme, teknoloji ve yenilik programlarını sıklıkla gündeme getiren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yeni bir teknoloji parkı olacak şekilde 'silikon vadisi' projesinin hayata geçirilmesini istedi. Vedomosti gazetesine konu ile ilgili açıklamada bulunan Kremlin Birinci Yardımcısı Vladislav Surkov, konunun yurt dışına çıkan Ruslar'ın geri getirilmesi ile mümkün olmadığını, yabancıları çekerek gerçek bir tekno-park düşündüklerini söyledi.

Projenin de başkanlığını yapan Surkov, beyin göçü ile ilgili bu zamana kadar 'güzel ancak boş' bir çok konuşmanın yapıldığını belirterek, "Buraya en iyi uzmanları getirmeliyiz. Yurtdışına göç eden eski vatandaşlarımız ya da yabancı olmaları hiç önemli değil. Mesleğin en önde gelen profesyonel bir kaç ismini getirtebilirsek bu bize kapı açtırır. Diğer uzmanlara burada çalışılabileceğini ve gelecek vaad eden bir yer olduğunu gösterir." diye konuştu.

Kremlin yetkilisi Rusya'nın kedi 'Silikon vadisini', yurtdışına giden gurbetçileri değil, yabancıları çekerek başarabileceğine dikkat çekti. Surkov, Çar Petro zamanında 18. yüzyılın başlarında Moskova yakınlarında yaşayarak Rusya'daki reformlarda katkı sağlayan göçmen Almanları kastederek "Yeni bir 'Alman yerleşimine' ihtiyacımız var." dedi.

Hükümetin büyük olasılıkla teknolojik yenilik projelerinin geliştirilmesi için Moskova yakınlarında bir bölgenin seçileceğini belirten Surkov, "Biz farklı bölgeleri görüşüyoruz. Çoğu Moskova yakınında bir yerde oluşturulması gerektiğine inanıyor. Moskova en yüksek bilimsel-teknik ve mali potansiyeline sahip. Ancak başka ilginç seçenekler de var, örneğin Vladivostok şehri." şeklinde konuştu.

Rusya'da Silikon Vadisi'nin oluşması sağlayacak koşullara da değinen Surkov, devletin özel şirketlerin gelişmesi için çekici altyapıyı oluşturması gerektiğinin altını çizdi. Surkov, "Tabii ki, yetkililer ve işadamları arasında mucize-işçiler vardır, ancak mucizenin oluşmasını mümkün kılacak ortamı birlikte oluşturmalıyız." açıklamalarında bulundu.

Bütün bu yeniliklerin oluşması için Surkov cesaret, inanç ve kararlılığın gerektiğini, ayrıca yenilik için talebin ve aynı zamanda da paraya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder