15 Şubat 2010 Pazartesi

Siz işteyken evi robot temizleyecek

Dünya ev robotları piyasasının yüzde 75'ine sahip Amerikan iRobot Şirketi, 2010 yılı başında ''Roomba'' adlı modelle Türkiye piyasasına girdi.

Roomba modelindeki robot, 30 santim çapında ve 8 santim yüksekliğinde bir frizbiyi andırıyor. Robot, evin planını algılayıp bir kullanıcıya ihtiyaç duymadan tek başına süpürme işlemini yapabiliyor. Firmanın Türkiye ve KKTC distribütörlüğünü üstlenen Korur Robot Teknolojileri Şirketinin Genel Müdürü Ali Tan Şerbetçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 7 milyon ev robotu bulunduğunu, iRobot'un 2002-2010 arasında dünya genelinde 5 milyon robot sattığını söyledi.

iRobot ile ilk görüşmelerinin 2008 Ekim ayında başladığını, 1 yıl sonra Ekim 2009'da sözleşme imzaladıklarını belirten Şerbetçi, iRobot'un Türkiye'yi Avrupa'nın doğal bir parçası olarak gördüğünü ve aldıkları yoğun teknik destek, ürün özellikleri ve teknoloji eğitimi ardından Avrupa ofisiyle birlikte çalışmaya başladıklarını anlattı. iRobot'un Orta Doğu ülkelerine de Türkiye üzerinden satış yapmayı planladığını aktaran Şerbetçi, Türkiye merkezli stok ve servis merkezi kurma yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

-''ÇOK DAHA AZ ENERJİ''-

Şerbetçi, Türkiye'de ev robotları piyasasına ''Roomba'' adlı modelle açılmak istediklerini ifade ederek, 5 modeli bulunan Roomba'nın fiyatının, alan büyüklüğü, programlama, yön bulma yetenekleri ve özelliklerine göre 600-1500 lira arasında değiştiğini bildirdi.

Basit modellerin 100-120 metre kare evleri, ileri modellerin 180 metre kareye kadar evleri temizlediğini, profesyonel modellerin ise 200 metre kareye ulaşan hizmet sağlayabildiğini belirten Şerbetçi, ''Bu rakamı tek şarjda temizleyebildiği alan olarak veriyoruz. Roomba'nın bataryası azaldığında veya temizliği bitirdiğinde, ev üssü denilen şarj ünitesine kendi başına geri dönüp şarj oluyor, sonra yeniden temizliğe devam edebiliyor'' dedi.

Şerbetçi, ''Roomba''nın, normal bir elektrik süpürgesinden çok daha az enerji harcadığını belirterek, toz torbası gibi sarf malzemesi de bulunmadığını, robotun ''her yönüyle ekonomik olduğunu'' kaydetti.

Şerbetçi robotun özellikleri hakkında şunları söyledi:

''Roomba bir anlamda klasik elektrik süpürgesinin kendi zekasını kullanarak çalışanı. Yani çalışmak için sizi kullanmıyor, tüm temizliği kendisi yapıyor. Roomba'yı evde olmadığınız bir zamanda çalışacak şekilde kolaylıkla programlayabiliyorsunuz. Akşam yorgun eve döndüğünüzde evinizi tertemiz bulmak güzel bir duygu. Sevdiklerinizle ilgilenmeniz için size zaman kalıyor.''

-''SCOOBA, NİSAN AYINDA SATIŞA ÇIKARILACAK''-

Şerbetçi, benzer şekilde su ve deterjan ile temizlik yapabilen ''Scooba'' modelinin de Nisan ayında piyasaya çıkarılacağını bildirdi. Bu modelin fiyatının 1,200 lira olacağını ifade eden Şerbetçi, ''Özellikle çalışan eşler, çocuklu evler, evcil hayvan besleyenler, yaşlılar ve engelliler için geliştirilen Scooba da tamamen kendi başına hareket ediyor. 80 metre kare alanı tek şarjda fırçalayarak yıkıyor, halı ve diğer emici yüzeylere değmeden temizliği bitiriyor'' dedi.

Şerbetçi, Scooba'nın ardından cam temizleme ve güvenlik robotlarını da Türkiye pazarına sunacaklarını bildirdi.

Medic adını verilen evde hasta bakımı robotlarının test çalışmalarının da halen sürdüğünü bildiren Şerbetçi, yakın gelecekte bu ürünü de piyasaya sunmak istediklerini söyledi. Şerbetçi, yaşlı veya hasta bakımında ilaç vermekten, yürürken yardımcı olmaya dek bir çok konuda yalnız yaşayan hasta veya yaşlılara hizmet edecek mobil robotların geliştirilmesinin neredeyse tamamlandığını kaydetti.

Şerbetçi, piyasaya girdikleri 45 gün içinde yaklaşık 500 robot sattıklarını belirterek, bir bayi açmadan sadece internet, telefon ve doğrudan satış yöntemleriyle bu rakama ulaşmanın kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin robot teknolojisine ayak uydurmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Şerbetçi, Korur Robot teknolojileri ve iRobot'un Türkiye'de robot biliminin yerleşmesi için üniversiteler ve meslek okulları bazında farklı çalışmalar yaptığını açıkladı.

Şerbetçi, Türkiye'de öncü olacak robot ARGE ve laboratuvarlarından birisinin kurulması için üniversitelerle görüşme yürüttüklerini söyledi. Korur Robot Teknolojileri olarak Türkiye'de düzenlenen robot teknolojisi yarışmalarına da sponsor olacaklarını açıklayan Şerbetçi, halen faaliyette bulunan ''iRobot Create'' adındaki robot platformunun amatör robot tasarımcılarına hizmet verdiğini söyledi.

-ROOMBA'NIN ÖZELLİKLERİ-

Roomba, boyutları ve manevra yeteneği sayesinde mobilya ve yatak altları, duvar kenarlarını gibi evin her köşesine girebiliyor. Roomba için parke, halı, seramik, mermer zemin fark yaratmıyor, otomatik olarak temizlemeyi sürdürüyor.

Kirlilik ölçme teknolojisiyle çok kirli alanlara özel önem gösteren Roomba'nın bütün modelleri halı püsküllerine ve kablolara takılmamak için anti-tangle (dolanmama) teknolojisine sahip. Roomba yumuşak dokunuşlu tampon mekanizması sayesinde değdiği eşyaların çevresinden dolaşıyor, yoluna çıkan eşyaları hissederek yavaşlıyor. Merdivenden düşmüyor, eşyaları devirmiyor.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder