15 Şubat 2010 Pazartesi

Yüksek çalışma platformu üretiminde dünya markası: PAKSAN

Firmalarıyla özdeşleşmiş isimler vardır. Ahmet Kaleli de işte böyle bir isim. Ahmet Kaleli deyince PAKSAN, Paksan deyince AHMET KALELİ akla gelir.

Ahmet Kaleli, 1982 yılında, görev yaptığı Deniz Kuvvetleri’nden ayrılarak üç arkadaşı ile birlikte PAKSAN’ı kurmuş. Üç ortak hedef koymuşlar. PAKSAN, Türkiye için “yüksek çalışma platformları” üretecek. Böylelikle bu platformların ithalatına son verilecek… Başarılı bir dönem geçirilmiş. Şirket, sağlıklı büyümüş. Hedefler yakalanmış. 1999 yılına gelindiğinde, deprem PAKSAN’ı da vurmuş. Gölcük yolu üstündeki fabrika yerle bir... Deprem sonrası gelişmeler, ortakların ayrılmasına neden olmuş. Ahmet Kaleli, yıkılan fabrikayı devralarak, yoluna tek başına devam etmiş. Asıl başarı hikayesi de bundan sonra başlıyor. Ahmet Kaleli, sorduğumuz soruları şöyle cevapladı:

 “Bu günlere nasıl geldiniz?”

“Tek başıma kaldıktan sonra kendi kendime “Ya dünya markası olacağım, ya da bırakacağım” dedim. Dibe vurmuş bir işletmeydi. Fabrikanın olduğu yer çamur deryası içindeydi. Sonra start verdim. Genç mühendisler çalıştırdım. AR-GE’ye gerçekten önem verdim ve Türkiye’de rekabet ortamı yarattım. Amerika’ya geziye gittiğimde bu işi yapan firmaları ziyaret ettim. Kullandıkları teknolojileri ve yaptıkları işleri gördüm. Ama onları görünce gözümde Amerikalılar’a ve Avrupalılar’a ulaşılmaz fikri tamamen bitti. Çünkü biz daha iyisini başarabilirdik ve bu gücümüz vardı. Bunca kriz atlattık, deprem geçirdik ama 29 yıldır sapasağlam ayaktayız. Her zor günde küllerimizden yeniden doğmayı başardık.”

 “Ürün çeşitleriniz nasıl?”

“Yurt içinde en ücra yerleşim yerlerine kadar itfaiye araçları, araç üstü platformlar, kendinden yürüyüşlü platformlar, çekilebilir platformlar, kurtarıcı platformlar ve vinçler satıyoruz. 150’ ye yakın ürünü 300’e yakın boyut ve yükseklik olarak farklı biçimlerde yapıyoruz. Türkiye’ de ilk defa 40 metre itfaiye aracı ürettik. Çift kabinli araç üzerinde 14 metrelik platformu yine biz yaptık.”

“Ya ihracatınız? Kaç ülkeye platform satıyorsunuz?

“28 ülkeye ihracatımız var. Bunlardan bazıları şöyle: Cezayir, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Angola, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Rusya, Kuzey Kıbrıs, Suriye, Özbekistan.

n “Siz platform üretip, ihraç edebiliyorsunuz. Türkiye buna rağmen platform ithal etmeye devam ediyor mu?”

“Maalesef... İnanılır gibi değil. Kalitemiz mükemmel. Zaten kalitemiz iyi olmazsa ihracat yapamayız. Fiyatımız, ithal platformların üçte biri. Teslimatta da 2 ay öndeyiz. Ama buna rağmen bazı kurumlar yerli üretimi tercih etmiyorlar. Bunu anlamak çok zor... Özellikle belediyelerimizin bu konuda daha duyarlı olmaları gerekiyor.”

“Yabancı şirketlerle işbirliğiniz var mı ?”

“Aynı sektörde kendini dünyaya kanıtlamış Ruthmann Steiger firmasıyla işbirliğimiz var.”

“Grup içinde başka hangi şirketler var?”

“Kaleli Platform, 100 araçlık filosu ile araç kiralama hizmeti veriyor.

HPM şirketimiz kesintisiz 24 saat servis ve bakım hizmeti sunuyor.

Pavsan isimli firmamız ise PAKSAN Mühendislik Makina Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin yan sanayi ihtiyacını karşılıyor. Hidrolik silindir, rediktör, dişli ve CNC üreterek diğer firmaların da ihtiyacını karşılıyor.”

 “ARGE çalışmalarınız nasıl?”

“Türkiye’de ilk kez küçük araç üzerine yüksek çalışma platformunu monte ettik. 3,5 tonluk kamyonet üzerine 16 – 18 metrelik platform yaptık. Bu, tamamen ARGE çalışmalarımızın bir sonucu. Eskiden yazılımları yurt dışından getirtiyorduk. Şimdi artık yazılımlar da kendimizin.”

 “Sektörünüzde gelecekle ilgili neler söyleyebilirsiniz?”

“Son derece umutluyuz. Önümüzdeki yıllarda kesinlikle patlama yaşayacağız. Yurt içi, özellikle yurt dışı satışlarımız çok artacak. Yeni hedef pazarımız, Güney Amerika.

 “PAKSAN, 10 yıl sonra kendisini nerede görüyor?”

“Dünyadaki gelişmeleri, teknolojiyi yakından izliyoruz. ARGE çalışmalarına hız verdik. Tüm kalite ve işletme belgelerine sahibiz. Sektörümüzün en dinamik, en hızlı büyüyen firmasıyız. PAKSAN, 10 yıl sonra on kat ileride olacaktır.”

Kaynak: www.kocaeligazetesi.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder