5 Mart 2010 Cuma

Ford Elektrikli Araçları 2010'un Son Çeyreğinde İhraç Edecek

Ford Otosan, Amerika'da Doğalgazlı Taksi ve Elektrikli Olarak Satılacak Transit Connect Araçları Bu Yılın Son Çeyreğinde İhraç Edecek. ABD'de 7 Bin 500 Dolar Vergi İndiriminden Yararlanan Transit Connect Araçlardan Bu Yıl da Toplam 30 Bin Adet İhraç Edilmesi Planlanıyor.

Ford Otosan, Amerika'da doğalgazlı taksi ve elektrikli olarak satılacak Transit Connect araçları bu yılın son çeyreğinde ihraç edecek. ABD'de 7 bin 500 Dolar vergi indiriminden yararlanan Transit Connect araçlardan bu yıl da toplam 30 bin adet ihracatı planlanıyor. Mart ayı itibariyle Genel Müdür görevini Mike Flewit'den devralan Nuri Otay, Ford Otosan'ın 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı hedeflerini düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı. Kriz yılı olmasına rağmen hükümetin sağladığı teşvikle birlikte geçen yıl, bir önceki yıla göre daha yüksek satış adetlerine ulaşıldığını belirten Otay, bu pazarda Ford Otosan'ın pazar payını artırdığını ve 2009 yılını sekizinci kez pazar lideri olarak kapattığını söyledi. Otay, 2010 yılının Ocak - Şubat aylarında elde edilen yüzde 14.6'lık pay ile pazar liderliği konumunu sürdürdüklerini söyledi.

Ford Otosan'ın geçen yıl Amerika'ya başlattığı araç ihracatı ile krizin etkilerini minimuma indirdiğini vurgulayan Otay, Amerika pazarına ihracatın bu yıl da süreceğini belirterek, "Amerika piyasasına doğalgazlı taksi modeli ve elektrikli Transit Connect modelleri 2010 yılının son çeyreğinde piyasaya çıkacak" dedi.

Ford Motor Company ve Ford Otosan'ın aracın ABD'de başarılı olması için elinden geleni yaptığını belirten Otay, "Ditroit'te Nisan ayında yapılacak buz hokeyi turnuvasına Connect sponsor olacak. Önümüzdeki yıllarda bunların gerek kendi satışlarımıza, gerekse Amerika'da kredibilite kazanmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi. Kanada'ya Transit Connect ihracatına ise geçen yılın sonlarına doğru başladıklarını hatırlatan Otay, "Kanada satışında daha önemli artışlar olacağını ve Connect'in daha yüksek pazar payı alacağını, bize artı ihracat sağlayacağını görüyoruz" bilgisini verdi.

-2010'DA 2.5 MİLYAR Dolar İHRAÇ GELİRİ HEDEFLENİYOR-

Ford Otosan'ın 5 kıtada, 60'dan fazla ülkeye ihracat yaptığını ve geçen yıl 2.2 milyar Dolar ihraç gelirine ulaştığını kaydeden Otay, 2010 yılı sonunda 2.5 milyar Dolar ihracat geliri ve 150 milyon dolarlık yatırım planlandığını açıkladı. 2009'da 170 bin adet olan üretimin, 2010'da yüzde 18'lik artışla 205 bin adet olmasının hedeflendiğini bildiren Otay, kapasite kullanımının oranının ise geçen yıla göre yüzde 10'luk artışla, yüzde 64'e ulaşacağını vurgulayarak, "Kapasitenin yüzde 100'ünü kullanmak belki bu yılın, önümüzdeki yılın işi olmayacak ancak biraz zaman alacak" dedi. Ford Otosan'ın yeni faaliyetleri için Ar-Ge mühendislik kadrosunu büyütme kararı aldığını da açıklayan Otay, şu anda 600 kişi olan mühendis sayısını 2010'da 800'e çıkartarak, motor geliştirme ve araç geliştirme faaliyetlerine yoğunluk verileceğini bildirdi. Otay, "800'e ulaşacak mühendis sayısı itibariyle biz, Ford'un dünyadaki en büyük üçüncü motor geliştirme merkezi olacağız" dedi. Otay, mavi yakalılarda ise istihdam oranının korunmasının hedeflendiğini belirtti.

-150 MİLYON Dolar YENİ ÜRÜN VE MODEL YENİLEMEDE KULLANILACAK-

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Otay, 150 milyon dolarlık yatırımın hangi alanda kullanılacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bu yatırımın detay kırılımlarını, ilgili projelerin açıklama zamanı geldiğinde verebileceğiz ancak yeni ürün ve model yenilemeleri ile ilgili içerikler var" yanıtını verdi.

Ermeni Tasarı'nın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinin ticari ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Otay, "Ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi, ticaretin gelişmesi her türlü çıkabilecek pürüzün çözülmesi için pozitif bir araç. Olayın siyasi detayına girmeyeceğim" yanıtını verdi.

-ABD'DE ELEKTRİKLİ ARACA TEŞVİK VAR, TÜRKİYE VE AVRUPA'DA BÖYLE BİR DENGE HENÜZ YOK-

Elektrikli araç üretimi konusunda Türkiye'deki pazarı değerlendiren Otay, elektrikli araçların üretim ve geliştirme maliyetlerinin tamamen müşterilerin beklenti adeti ile direk bağlantılı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünyadaki elektrikli araç talebi, herhangi bir elektrikli aracın ancak hobi aracı, yani prototip olarak yapılmasına imkan veriyor. Bunun alt yapısını sağlayacak büyük bir çekim yok. ABD'de ise elektrikli araçlar kilovatına göre kategorili. Transit Connecet kategorisindeki bir aracın 7 bin 500 dolarlık aldığı bir vergi indirimi var. 10 milyonluk bir pazarda her pazarda bunu talep edecek müşteriye, bunu devlet sunduğunda önemli bir potansiyel yaratıyor. Böyle bir teknolojiyi geliştirmeyi artı duruma getiriyor. Türk pazarında, hatta Avrupa pazarında böyle bir denge henüz yok. Bu konu, devlet teşviklerinin artması ile mümkün."(ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder