17 Mart 2010 Çarşamba

Önümüzdeki dönemde yerli üretim artacak

ANKARA (ANKA)- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Başkanı Mehmet Uysal, TPAO'nun çoğunluğu Güneydoğu Anadolu bölgesi olmaz üzere pek çok yeni saha keşfetmiş olduğunu belirterek, "önümüzdeki dönemde yerli üretimin hızlanacak" dedi.
"9. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı"na Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Fazıl Şenel, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Başkanı Mehmet Uysal ve Petrol İşleri Genel Müdürü (PİGM) Erdal Gülderen katıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Başkanı Mehmet Uysal burada yaptığı konuşmasında, TPAO'nun çoğunluğu Güneydoğu Anadolu bölgesi olmaz üzere pek çok yeni saha keşfetmiş olduğunu belirten Uysal, verimliliği yüksek olan bu sahaların üretime başlamasıyla önümüzdeki dönemde yerli üretimin hızla artacağını kaydetti. Uysal, "Ancak bu artışla ile yerli üretimimiz 1969 yılında ulaşılan yüzde 55 gibi yüksek üretim karşılama oranına yakalayamayacaktır. TBMM'deki Türk Petrol Kanunu tasarısına eklenecek ilave teşviklerle yeni yatırımların artabileceğini belirten Uysal, bir diğer önemli hususun ise petrol ruhsatlarının bütün dünyada yapıldığı gibi uluslararası ihale yoluyla verilmesi olduğunu ifade etti. Uysal, ''Bu metot gerçek yatırımcıların önünü açarak arama ve üretim yatırımlarının artmasını sağlayacaktır. Ayrıca son yıllarda moda olan ve çantacılık olarak adlandırılan lisans pazarlama ticareti de son bulacaktır'' dedi.

-TÜRKİYE'NİN 40 YILLIK İHTİYACINI KARŞILAR-

Uysal, Türkiye'deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
"Yerli şirketler ve küçük yabancı yatırımcılar için karlı olan karalardaki potansiyelin majör petrol şirketlerini Türkiye'ye çekecek büyüklükte değildir. Ancak denizlerdeki durumun bunun tersinedir. Sondaj safhasına geçilen Karadeniz'de Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğal gaz potansiyelinin var olduğunun düşünüyoruz. Bu potansiyelin yapılacak sondajlarla ispatlanması ile Türkiye petrol arama ve üretiminde özlenen yeni bir sayfa açılacaktır.Aynı çalışmalar Akdeniz'de de yürütülmektedir. Akdeniz'in de önemli bir potansiyel olduğu görülmektedir. Akdeniz'de de ortaklıklar kurarak uluslararası camiaya açılmayı planlıyoruz."

-TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA 100 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ TAŞINABİLECEK-

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürü Fazıl Şenel burada yaptığı konuşmasında, "Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, İtalya bağlantısı, Nabucco Projesi, Arap Gazı Boru Hattı Projesi gibi projeler hayata geçirildiği takdirde 2020-2030'lu yıllarda Türkiye üzerinden Avrupa'ya 100 milyar metreküp düzeyinde doğal gaz taşınabileceğinin hesaplanmakta ve BOTAŞ olarak yaptıkları çalışmalarda bu potansiyeli göz önünde bulundurmaktayız." şeklinde konuştu. Şenel, bu projelerin adım adım gerçekleşmesi sonucu Türkiye'nin dünya enerji piyasalarındaki öneminin artacağını kaydetti.
Şenel, "Ekonomik krizin enerji yatırımlarının tekrar gözden geçirilmesine neden olsa da küresel enerji güvenliği dünyadaki tüm ülkelerin politik gündemindeki yerini korumaya devam etmektedir. Global mali krizin enerji piyasaları üzerindeki ciddi etkileri devam ederken, doğal gaz çıkarma teknolojisindeki yenilikler ve özellikle şeyl gazı üretilmeye başlanmasının, küresel doğal gaz arzında önemli değişikliklere yol açması beklenmektedir. Bu olasılık çerçevesinde, uluslararası doğal gaz piyasasına önümüzdeki 5 yıl içinde çok farklı koşulların hakim olabileceği ortadır" diye konuştu. Şenel, ABD'ye ihraç edilmekte olan Katar, Nijerya, Cezayir ve Libya gibi ülkelerin sıvılaştırılmış doğal gazın başka pazarlara yönlendirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

-DOĞAL GAZ TALEP RAKAMLARINA ANCAK 3-5 YIL İÇİNDE ULAŞILABİLECEK-

Piyasadaki LNG fazlalığının yanı sıra, krizden önceki doğal gaz talep rakamlarına ancak 3-5 yıl içinde ulaşılabileceğinin tahmin edilmekte olduğunu belirten Şenel, bu gelişmelerin doğal gaz üreticilerinin konumunu daha önemli ölçüde sarsabileceğinin düşünülmek olduğunu söyledi. Al ya da öde temelindeki doğal gaz sözleşmeleri nedeniyle ithalatçı ülkelerin zarara uğrayabileceği, ancak arz bolluğunun Türkiye gibi ülkeler açısından, yapılan eski kontratları yenileme fırsatı doğurabileceği öngörülmekte olduğunu ifade eden Şenel şöyle devam etti:
"Küresel düzeyde doğal gaz arz tablosunun değişmeye başlamasına rağmen, petrol ve gazın global enerji piyasasındaki hakimiyetinin devam edeceği beklentisi nedeniyle, ülkelerce, enerji güvenliğini sağlama risklerini azaltan, ekonomik açıdan uygun taşıma güzergahlarının geliştirilmesi ve coğrafi kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönünde aktif politikalar takip edilmeye devam etmektedir."

-PİGM, HAZİNEYE KENDİ BÜTÇESİNİN 39 KATINI KAZINDIRDI-

Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen, Türkiye'deki petrol arama çalışmaları hakkında bilgi vererek, bunun Türkiye ekonomisine sağladığı yarar hakkında şu sözleri söyledi: "Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 2009 yılında arama ve üretim şirketlerinden 2010 milyon TL devlet hissesi, 1.8 milyon TL ise harçlar ve teminatlardan olmak üzere toplam 211.8 milyon TL doğrudan Hazine'ye kazandırmış olup, bu meblağ 2009 yılı bütçesinin 5.4 milyon TL olan Petrol Ofisleri Genel Müdürlüğünün bütçesinin 39 katıdır."(ANKA)
(EBR/ÖMR)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder