29 Mart 2010 Pazartesi

"Teknoloji Ürünleri"nde İlk Kez Ön Başvuru Ücreti Alınmayacak

Bu yıl 9'uncusu düzenlenecek 'Teknoloji Ödülleri' başvuru süreci başladı. TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından desteklenen ve Ar-Ge ve inovasyon alanında çalışmalar yapan bütün firmalara açık olan Teknoloji Ödülleri için 29 Mart-14 Mayıs 2010 tarihleri arasında başvurular alınacak. Bu yıl yapılacak teknoloji yarışında ilk kez, ön başvurularda katılım ücreti alınmayacak.

9.Teknoloji Ödülleri başvuru süreci İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD'ın, teknoloji ve yenilikçiliğin önemine duyduğu inançla Teknoloji Ödülleri'ni hazırladığını, bu yıl 9'uncusu düzenlenecek olan ödül töreninin ise bir marka haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin rekabetçiliğini sürdürebilmesi için gereken şartların başında teknoloji, inovasyon ve yetkinliğin geldiğini vurgulayan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, teknolojik ilerlemenin gerisinde kalmamak için teknolojinin takip edilmesi gerektiğini, Türkiye'de son yıllarda Ar-Ge'ye ayrılan kaynakların artışı bakımından olumlu gelişmeler kat edildiğine dikkat çekti. Boyner, "Geldiğimiz noktada sürekli artan bir rekabet ortamını, gelişmiş ülkelerle kıyaslamamız gerektiği bir gerçek. Bu kıyaslamayı yaptığımız zaman kat etmemiz gereken epey bir yol olduğunu görüyoruz" dedi. Türkiye'de toplam Ar-Ge harcamalarının, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYİH) oranının, halen hedeflenen düzeyde olmadığının altını çizen Boyner, "2013 yılı için Ar-Ge harcamaların GSYİH'ya oranın yüzde 2'ye ulaşmasını hedefliyoruz. Ar-Ge'ye daha çok kaynak ayırmalıyız demek maalesef yeterli değil. Teknik alt yapıdan hukuki alt yapıya kadar geniş bir alanda, pek çok kurumun rol aldığı, etkileşimde bulunduğu bir yapı oluşturulması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Küresel pazarda artık rekabet edebilecek ürünleri geliştirebilmek için gereken teknoloji ve inovasyon faaliyetlerini firmaların tek başına salt kendi imkanlarıyla kotaracakları seviyeyi geçtiğini dile getiren Boyner, bu noktada destek mekanizmalarının önem kazandığına işaret etti.

-"FİRMALAR BU FIRSATTAN YARARLANMALI"-

Türkiye'de son yıllarda Ar-Ge ile ilgili artan farkındalığa ve gelişen mevzuat değişikliğine karşın, teşvik ve destek uygulamalarında sorunlar yaşandığına dikkat çeken Boyner, yürürlükteki çeşitli Ar-Ge düzenlemeleri arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi ve uygulama safhasında karşılaşılan sorunların çözülmesinin, teşvik mekanizmalarının daha verimli kullanılmasına katkıda bulunacağını savundu. Boyner, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde ayrıca, rekabet öncesi işbirliklerine yönelik düzenlemelerde de eksiklikler var. Hem akademi, hem de firmalar arasında işbirliğini etkinleştirmesi beklenen teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin sorunların çözümü için de geniş katılımlı bir ortamda değerlendirilmeli. TÜSİAD olarak genç nüfusumuzun katma değer yaratan işgücüne dönüşebilmesinin üzerinde önemle duruyoruz. Bu açıdan, hem erken aşamadaki girişimcilere yönelik hem de KOBİ'lerin Ar-Ge ve yenilik yaparak büyümelerine olanak sağlayacak mekanizmaların çeşitlendirilmesi son derece önemli."

Teknoloji Ödülleri'nin önemine dikkat çeken Boyner, bu süreçte yer almanın firmalar için önemli bir fırsat olduğunu ve teknolojik üstünlüklerin tescillenmesi anlamına geldiğinin altını çizerek, "Rekabetin giderek zorlaştığı bir ortamda, ödüle başvurup başarılarını geniş bir kitle ile paylaşabilmek, firmalarımız için önemli bir fırsattır. Kendilerini bu fırsattan yararlanmaya davet ediyoruz" dedi.

-TÜBİTAK BAŞKANI YETİŞ: "LÜTFEN HERKES BAŞVURSUN"-

Toplantıda konuşan TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ise Türkiye'de Ar-Ge ve yenilikçiliğinin ülke gündemine girmeyi başardığına dikkat çekti. Artık Türk sanayisinin, üniversitelerin, kamu kuruluşlarının ve siyasi mercilerin Ar-Ge ve inovasyona önem vermeye başladığını vurgulayan Yetiş, "Bu konuda duyduğum memnuniyet sonsuz. Bundan sonra da ilginin artarak devam etmesini ümit ediyorum" dedi. Ar-Ge ve inovasyonun özel sektör kuruluşları için büyük önem taşıdığına işaret eden Yetiş, 2008 yılında genel harcamalar itibariyle özel sektörün birinci sırayı elde ettiğini açıkladı. "TÜBİTAK bağlamında bu dönemde başarılan en güzel şey her kesime, her sanayi dalına destek verilmesi" diyen Yetiş, tüm firmaları teknoloji ödüllerine başvuruda bulunmaya davet ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık vergi, sistem ve proje bazlı destekler var. Lütfen hangi sektörde olursanız olun, teknoloji ödülüne başvurun. Bu ödül süreci şeffaf ve bağımsızdır. Tamamen uzmanlar eliyle kararlar alınmaktadır. Bu süreci yaşamak gerçekten çok önemli. Ödülü kimin aldığı önemli değil, ama bundan daha önemlisi hazırlık sürecinde firmaların öğrenecekleri şeylerin faaliyetlerine destek sağlaması. Bazı desteklere lütfen başvurun. Gelecek meblağlardan ziyade süreçte öğrenilenler önemli. Biz her sektörden başvuru kabul ediyoruz. Önemli olan projenin nitelikli olmasıdır. KOBİ'ler son dönemin önemli konusu. Verilen destekler firma bazında yüzde 81'i KOBİ, yüzde 19'u büyük ölçekli firmalar. Miktarın ise yüzde 48'i KOBİ'lere, yüzde 52'si büyük ölçekli firmalara gitti. Yani 420 milyon TL paranın yüzde 48'ni KOBİ'lere verdik. Çünkü KOBİ'ler geleceğin önemli firmalarıdır. Önümüzdeki dönemde bu rakamların büyük oranda artacağına inanıyorum."

-1998'DEN BU YANA TOPLAM 261 PROJE BAŞVURDU-

"9. Teknoloji Ödülleri ve Kongresi" Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Cebeci, Teknoloji Ödülleri için başvuru sürecinin 29 Mart 2010'da itibari ile başladığını açıkladı. Firmaların 14 Mayıs 2010 tarihine kadar başvuruda bulunabileceği belirtilen Cebeci, teknoloji ödüllerindeki öncelikle amacın, Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi olduğunu kaydetti. Cebeci, "Ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik etmek amacına sahip olan Teknoloji Ödülleri, şirketlerin başarı öykülerini toplumun gündemine taşıyarak, toplumda araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik konusunda farkındalık yaratmayı ve diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedefliyor" diye konuştu. Bu yıl ödül başvurularının ön başvuru ve son başvuru olmak üzere iki aşamalı alınacağının altını çizen Cebeci, farklı ölçekteki firmaları en uygun şekilde karşılaştırmak amacıyla mikro, küçük, orta ve büyük/bağlı olmak üzere 4 firma ölçeğinde, 8 adet başarı ödülü ve bir adette büyük ödül verileceğini söyledi. Cebeci, ilki 1998 yılında düzenlenen yarışma için bugüne kadar 261 proje başvurusu alındığını, 7 şirkete büyük ödül, 24 şirkete başarı ödülü, 11 adet jüri özel ödülü, 1 adet araştırma merkezi ile 1 araştırmacı onur ödülü verildiğini dile getirdi. Cebeci, ön başvuruda ücret alınmayacağını ancak ikinci başvuru sürecinde 500 TL ile 5 bin TL arasında bir başvuru ücreti alınacağını açıkladı.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Başkanı Fikret Yücel ise, ödüllerin bir teşvik aracı olduğunu bildirdi. Yücel, "Ödüller sanayinin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak, bilginin ticarileştirilmesi, toplumsal ve ekonomik faydaya çevrilmesi amacını taşıyor. OECD'nin bir araştırması gelişmiş ülkelerdeki büyümenin yarısından fazlasının inovasyon kaynaklı olduğunu göstermektedir" dedi.

-İSTİHDAMIN YÜZDE 65'İNİ KOBİLER SAĞLIYORSA ÜRETTİĞİ KATMA DEĞER ARTIRMALI-

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yetiş, Türkiye'nin AB programlarına 6. Çerçeve ile başladığını ifade ederek, "2007, 2008 ve 2009 yıllarında Türkiye 7. Çerçeve'ye Hazine'den ödenin paranın tamamı geri alındı. Bunu bir kayıp olarak görmemek lazım" dedi. KOBİ'lerin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Boyner ise, "İstihdamın yüzde 65'ini KOBİ'ler yaratıyorsa çok daha fazla katma değer üretmeleri gerekir" diye konuştu.(ANKA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder